Gonartroza explicată: Cauze și tratamente

Gonartroza, cunoscută și sub denumirea de artroza genunchiului, este o afecțiune comună a articulației genunchiului care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Această boală degenerativă a articulației genunchiului poate cauza dureri, inflamații și dificultăți în mișcare. În acest articol, vom explora cauzele gonartrozei și opțiunile de tratament disponibile pentru a gestiona această afecțiune debilitantă.

Ce Este Gonartroza și Care Sunt Cauzele Sale:

Gonartroza este o formă de osteoartrită care afectează articulația genunchiului. Osteoartrita este o boală degenerativă a articulațiilor care apare atunci când cartilajul care acoperă suprafețele articulare se deteriorează treptat. Principalele cauze ale gonartrozei includ:

 1. Înaintarea în vârstă: Riscul de gonartroză crește odată cu înaintarea în vârstă, deoarece cartilajul articulației genunchiului se deteriorează în timp.
 2. Traumatismele anterioare: Rupturile de menisc sau alte leziuni ale genunchiului pot crește riscul de gonartroză pe termen lung.
 3. Factori genetici: Predispoziția genetică poate juca un rol în dezvoltarea gonartrozei.
 4. Suprasarcina articulației: Activități fizice intense sau suprasolicitarea articulației genunchiului pot contribui la deteriorarea cartilajului.
 5. Obezitatea: Excesul de greutate exercită o presiune suplimentară asupra articulației genunchiului și poate accelera deteriorarea cartilajului.

Opțiuni de Tratament pentru Gonartroză:

Tratamentul gonartrozei vizează gestionarea simptomelor și îmbunătățirea calității vieții. Opțiunile de tratament includ:

 1. Medicamente: Antiinflamatoarele non-steroidiene (AINS) pot ajuta la reducerea durerii și inflamației. Medicamentele pentru durere pot fi, de asemenea, recomandate.
 2. Terapia fizică: Terapia fizică poate ajuta la întărirea musculaturii din jurul genunchiului și la îmbunătățirea stabilității articulației.
 3. Purtarea unei atele sau genunchiere: Aceste dispozitive pot oferi suport articulației și pot ajuta la reducerea durerii.
 4. Infiltratii cu corticosteroizi: Injecțiile cu corticosteroizi pot reduce inflamația articulației genunchiului și pot oferi alinare temporară.
 5. Acupunctura: Pentru unii pacienți, acupunctura poate ajuta la reducerea durerii și a inflamației.
 6. Chirurgia: În cazuri severe, când alte tratamente nu au avut succes, chirurgia poate fi necesară. Opțiunile includ artroscopia sau înlocuirea articulației genunchiului.
 7. Controlul greutății: Pierderea în greutate poate reduce presiunea asupra articulației genunchiului și poate îmbunătăți simptomele.

Prevenirea Gonartrozei:

Deși gonartroza nu poate fi complet prevenită, există măsuri pe care le puteți lua pentru a reduce riscul:

 • Mențineți o greutate sănătoasă.
 • Evitați leziunile genunchiului prin practicarea sporturilor în mod corespunzător.
 • Faceti exercitii de întărire a mușchilor din jurul genunchiului.
 • Consumați o dietă echilibrată și bogată în nutrienți pentru a menține sănătatea articulațiilor.

Concluzie:

Gonartroza poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții, dar există opțiuni de tratament disponibile pentru gestionarea simptomelor. Este important să discutați cu un medic pentru a stabili cel mai potrivit plan de tratament în funcție de stadiul și severitatea afecțiunii. Cu îngrijire adecvată și tratament, puteți menține mobilitatea și confortul articulației genunchiului în ciuda gonartrozei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *